Partio kipuilee uskon asioissa

Sain kimmokkeen kirjoittaa tämän mielipiteen vastatessani Suomen Partiolaisten peruskirjaa koskevaan kyselyyn.

Suomen Partiolaiset on johtajatasollaan aika ajoin kipuillut uskonnollisuuden kanssa. Järjestö haluaisi olla kaikille avoin ja siten saavuttaa suuren jäsenmäärän. Yhteiskunnassa liikkuu kaiken laisia aatteellisia ja aatteettomia tuulia ja niihin partiojohtajatkin joutuvat reagoimaan. Sosiaalinen media on armoton myös hyville perinteellisille harrastuksille.
Taas tällä kertaa sana ”Jumala” ahdistaa. SP:n alkuaikoina partiolupauksen Jumalaan liitettiin omistusliite. Jumalani haluttiin ymmärtää kaikkien uskontojen käsitteenä LUOJA. Tuolloin ihanteisiin tuli ”Etsiä elämän totuutta”, joka on uskontojen suuri päämäärä.

Myös partioliikkeen perustaja Baden Powell oli uskonnon asioissa ”etsijä”, mutta hän oli löytämässä oikean suunnan.
BP: -”Partioliikkeen suuri päämäärä on nousta niiden keinotekoisten raja-aitojen yli, joita ihmiset haluavat asettaa kansojen, uskontojen ja yhteiskuntaluokkien välille.”
BP kehotti hankkimaan itselleen uskonnollisen pohjan. Partiojohtajan pitää yrittää käsittää kuka ja mitä Jumala (Luoja) on. Elämän pääasia on toiminta muiden hyväksi. Kaikille avuksi ymmärryksessä BP suositteli ”luonnon kirjaa”. Luojan suuruuden voi käsittää tarkastelemalla hänen käsittämättömiä töitään luonnossa liikuttaessa.
BP oli 50-vuotiaana saanut sotimisesta tarpeekseen ja halusi luoda nuorille rauhanliikkeen, joka perustuisi ajatukseen yhdestä yhteisestä maailman Luojasta. Sotilasuransa aikana hän oli tutustunut muidenkin uskontojen ajatuksiin. Rauha ja lähimmäisen huomioiminen oli se yhteinen korkea tavoite, ”elämän totuus”, joka tuli olemaan kaikille partiolaisille yhteinen.

Jotta partiojohtaja voisi keskustella Partion perusperiaatteista, hänen tulee opiskella Baden Powelin kirjoituksia. On sääli, että vain pieni osa hänen kirjoituksistaan on käännetty suomeksi.

VIESTINI YDIN:
Partiolupauksesta EI tule poistaa jumalkäsitettä. Muutettakoon lupaus vaikka näin:
”Lupaan parhaani mukaan
rakastaa omaa maatani ja maailmaa,
kunnioittaa maailmankaikkeuden Luojaa,
toteuttaa partioihanteita ja olla avuksi toisille.”

Luojan poistaminen lupauksesta aiheuttanee melkoisen mediakohun. Suhteet eri uskontokuntiin saattavat huonontua, eikä vähiten Ev.Lut.-kirkkoon. Järjestön yhtenäisyys saattaa myös vaarantua. Suomalaisen partiotoiminnan ei tule olla sellaisten partiojohtajien sanelemaa, joille eivät perusperiaatteemme sovi. Lasten ja nuorten henkinen kasvu ja tien etsiminen on alussa. Partiojohtajien tulee olla partioliikkeen perusajatusten hyväksyjiä ja edistäjiä.  Jos aikuinen henkilö pitää partiota vain tapana ryhmäytyä ja harrastaa ulkoilua luonnossa, voi myös miettiä harrastusta jossakin toisessa järjestössä.
Baden-Powellin ajatuksia voit lukea ”BP sanoi” -osiossa.

Partioterveisin
Zorro
Hopeasusi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: