Seurakuntavieraita Göteborgista

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sai vieraita Göteborgin seurakuntayhtymästä ( Svenska kyrkan i Goreborg ) viikolla 37 perjantaista sunnuntaihin. Olin mukana isännöimässä yhteisen kirkkoneuvoston jäsenen ominaisuudessa. Nyt kun Suomen ev.lut. kirkossa ollaan suunnittelemassa rakenneuudistusta, on hyvä kuunnella miten Ruotsissa on onnistuttu uudistamaan rakenteita. Tietysti vieraille näytettiin meidän toimintaan liittyviä kohteita. Yhteisenä ajatuksena niissä oli vapaaehtoistyön liittyminen kuhunkin kohteeseen. Talouden heikentyessä edessä on väistämättä aika, jolloin seurakuntien pitää löytää lisää aktiivisia vapaaehtoisia.
Keskustelut olivat mielenkiintoisia. Molemmat osapuolet tuntuivat saavan hyödyllisiä vinkkejä vapaaehtoistoimintaan liittyen. Me tietenkin tarkkailimme Göteborgin toisen tyyppisen rakenteen hyötyjä ja haittoja. Yksimielisyys taisi löytyä ainakin seikassa, että toiminnan tulee tapahtua mahdollisimman lähellä seurakuntalaisia. Rajoja voidaan aina tarkistaa, jos pidetään toimintakeskukset aktiivisina. Siinä tarvitaan työntekijöiden ja vapaaehtoisten yhteistoimintaa. Molempien osapuolten tulee kantaa osaltaan huolta toiminnasta.
Seurakuntien nykyisetkään rajat eivät ole kahlinneet aktiivisia ihmisiä. Partiojohtajat ovat esimerkkinä muillekin miten pidetään omista huolta senkin jälkeen, kun on muutettu toiseen seurakuntaan. Yksi seikka muutoista aiheutuu ja harmittaa. Vaaleilla valitut luottamusmiehet menettävät paikkansa, kun osoite muuttuu toiseen seurakuntaan. Vaikka uusi osoite on saman yhtymän sisällä, vaihdetaan edustajaa. Tämä systeemi ei edistä päätöksenteon jatkuvuutta ja luottamusmiesten motivaatiota.
Jäikö viikonlopusta muuta? Ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Nalle lauloi ja viittoi hellyttävää laulua, joka soi korvissani, mutta ei haittaa: Jag öppnar mina knutna händer, så at jag kan ta Honom emot…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: